петък, 25 ноември 2011 г. 2 коментара

Сладки Ала Рали

Тези сладки са толкова вкусни, че ги пиша в графата с любими вкусотийки. За рецептата - беше смел опит да видя бива ли ме в мисленето на здравословни рецепти... май се справих :)
Понеже всичко слагах на око, за това са малко странни грамажите, но все пак мерих и с везната, за да имам някакви по-точни стойности на продуктите :)

Продукти:
60 гр. бяло брашно;
110 гр. пълнозърнесто брашно /ръжено-пшенично/;
125 гр. царевично брашно;
щипка сол
60 гр. счукани орехови ядки;
15 гр. сурово тиквено семе /нарязах го с нож на едри парченца/;
2 ч.л. сусам;
кората на 1 лимон - настъргана на ситно;
90 гр. тъмна захар /Меласа Passiflora/;
2 щипки индийско орехче;
100 гр. масло /леко разтопено/;
2 яйца /размер L/;
3 прахчета ванилия;
1 ч.л. канела;
шепа сушени червени боровинки или стафиди

Начин на приготвяне:
Предварително се загрява фурната на 180гр. Пригответе си тава с хартия за печене.
Накиснете в хладка вода боровинките /стафидите/ за кратко и ги подсушете.
Смесете брашната, солта, индийското орехче, канелата и лимоновата кора. Отделно смесете разтопеното масло със захарта, към тях добавете яйцата и ванилията. Прибавете получения крем при сухата смес от брашната, добавете ореховите ядки, тиквеното семе, сусама. Омесете меко тесто /не се добавя допълнително брашно/. От тестото направете малки топчици с големината на орех, подредете ги в тавата върху хартията за печене, като леко ги сплескате с пръсти, боцнете в средата на всяка по една боровинка или стафида. Можете да направите и бисквитки от същата смес, като направите по-малки топченца от орех и ги притиснете между дланите си, за да станат с дебелина около 0,5 см. вземете една ч.л. и с връхчето й направете декоративни разрези. Печете до 15 мин.

Забележка:
Можете да добавите сушените плодове в тестото и така да оформите сладките.
 
;