сряда, 12 декември 2012 г. 3 коментара

Меденки с глазура за Коледа


Това е моят пръв опит да направя меденки с глазура "Роял айсинг". За меденките използвах тази рецепта от нета:

Продукти:
2 яйца
1 ч.чаша захар – ч.ч. е чаша с вместимост  220 мл
1 кафена чаша мед  - к.ч. е чаша с вместимост 100 мл
1 непълна ч.чаша олио
1 с.л..канела, карамфил, джинджифил
1ч.л. сода и 1 ч,л.оцет или бакпулвер
Брашно колкото поеме – около 500-600 г

Разбиват се яйцата и захарта, добавят се другите продукти, за да разточа кора замесих с малко повечеко брашно /+100г. още/, така че да не ми лепне тестото, както е в оригиналната рецепта.
Наредих изрязаните меденки върху хартия за печене, получиха се две тави и половина с меденки. За да се изпекат не са нужни повече от 10 мин. в предварително загрята на 170С.

Продукти за глазурата:
1 белтък
100 гр. двойно пресята пудра захар
3-4 капки лимонов сок

Продуктите се разбиват до получаването на гладка смес. За нанасянето използвах плик, на който облепих единия ъгъл с тиксо и изрязах малко крайчето, ако имате шприц също става, за по-тънки линии може да се използва връхчето на дървено шишче за барбекю.

Ето малко снимки:

 всички чакат търпеливо да бъдат изпечени :)


 Коала и Панда нямат търпение да бъдат украсени.


 Все пак с плика не могат да станат много прецизни линии :) получиха се доста смешни сладки.


 Тези бяха бракувани, но бързо изчезнаха :)

Като цяло Коледните меденки станаха страшно вкусни, нито много твърди, нито прекалено меки, твърдостта им е като на обикновени бисквити. А глазурата стана гладка и снежна :) иии също много вкусна!


 
;