понеделник, 3 май 2010 г. 8 коментара

Как да си направим печати от гума

В този урок ще ви покажа, как лесно, бързо и с подръчни материали можете да си направите печат с уникален дизайн. Какво ви е необходимо:
- молив, за да нарисувате картинка, която по-късно ще превърнете в печат;
- резци за линолеум;
- лист хартия;
- гумичка - колкото по-голяма, толкова по-голям печат можете да направите в моя случай е 6см. на 3см.

 

1. Измислете каква картинка искате да превърнете в печат, нарисувайте я с мек молив върху листа. 

2. Обърнете рисунката с лице към гумата и с дръжката на резеца за линолеум надраскайте /все едно рисувате с молив/ всички контури от рисунката, така че те да се отпечатат върху гумата.


3. Така вече имате отпечатан дизайн върху гумата.


4. Вземете най-малкия  V-образен резец и с него направете контурите на изображението.
 

5. Издълбайте и вътрешните контури.

6. Изрежете с макетно ножче, толкова колкото смятате, че ви е необходимо за този печат.
 

7. Вземете широк резец за да отстраните с него фонът или нещата, които неискате да се отпечатват.


8. Така вече имате готов печат :) и можете да го пробвате.


Ето как изглежда отпечатъкът от моя печат.


Ето и картичка с този отпечатък.

5 коментара

Една цветна сватбена картичка

Преди няколко дни си купих цветни хартии с орнаменти от Двете елши и реших, че е крайно време да направя картичка с тях. И понеже имах поръчка за сватбена картичка, подбрах няколко цветни картона, малко цветя и панделки, стъклени мъниста и съответно лист от новите блокчета с дизайнерски хартии. Но само с тези неща не се получава сватбена картичка, трябваше някакво сватбено изображение. Тъй като за сега нямам печати за сватба, се поразрових в нета, намерих подходяща картинка с младоженец и булка и просто я прерисувах :) хех, сега като се загледам не много успешно, защото младоженеца е с много смешно изражение, но става. Ето какво се получи:

За оцветяване на младоженеца и булката използвах моливи.

Катинарчето и ключето за мен символизират заключване на "лошите беди" в живота, за да се отключи щастието и късмета на съвместния семеен живот, затова ги поставих като акцент.

Понеже нямам дистрес мастило за да придам старинен вид на картичката, използвах моливи тип сух пастел.

Тъй като според Фройд ключ от катинар е символ на мъжкото достойнство, аз реших да поставя една върбова клонка на отсрещната страна, като символ на женското начало. В източните общества тя символизира пролетта, деликатността и нежността. В  Древен Китай това дърво е един ясен и много силен символ на еротиката и  пролетта. Растението е пряко свързвано с женското начало. Наричали хетерите  ”върбов цвят”. Женските принадлежности за разкрасяване са наричани с името на  растението; веждите на красавиците са сравнявани с елегантните движения на  върбовите листа; младите момичета се наричат ”нежна върба”, ”свеж цвят”. 


Бялата роза символизира вярност и непоквареност, тя казва “довери ми се“ затова съм поставила три бели рози в единия ъгъл. 

 
;