вторник, 24 април 2012 г.

Старите мебели с нова визия

Помните ли кабинета ми? Малко след като споделих с вас новото си местенце за майсторене, стаята претърпя отново промяна и стана детска стая, и така близо година се дразня на различните цветове в стаята - гардероб в един цвят, бюро в друг, дървено креватче в трети, синьо сгъваемо креватче, паркет в пети цвят и т.н. :) След доста дълги преговори със съпруга ми успях да го накарам да ми се довери, че ще се справя с пребоядисването на част от мебелите в бяло :)
Като за начало купих акрилна боя на водна основа, мече и шкурки - едра и финна.
Ето как изглеждаше гардероба преди да бъде боядисан:



Не мога да отрека, че на времето е бил хубав гардероб, изработен от плоскости с естествен фурнир. За съжаление с времето лакът по светлите плоскости е пожълтял, преди време пак го освежавах, като му прелакирах тъмните страници и дръжките... но все пак гардероба ми е връстник на близо 30 години :) и тъй като стаята е доста мъничка исках гарероба да е бял, за да създам илюзия за простор :)
Помолих съпруга да свали вратичките и запретнах ръкави да шкуря стария лак, идеята е да се надраска повърхността /първо с по-едрата шкурка, след това с по-ситната/, за да може да се захване боята, не е нужно да се премахва целия лак.
Изнесох вратичките на балкона /при шлайфането се вдига доста ситен прах/


Ето я и първата вратичка преди да започна да я обработвам :)


Ето как изглежда след шлайването:


Ето последните две врати на гардероба - боядисани :) на средата на кухнята, хубавото на акрилната боя е че съхне за около 2 часа и не мирише :)


Ето и скринът, който е с изкуствен фурнир. За него се колебаех - трябва ли да го шлайфам, обезмаслявам, до колко би било трайно покритието след пребоядисването, за това се консултирах с моя бивш учител по практика /дървообработване/ и той ми каза да подходя по същия начин, както с гардероба :) За това аз внимателно изшлайфах плоскостите на скрина, без да го разглобявам:


Ето го и него с първа ръка боя по плота :)



Първа ръка на чекмеджетата:



Ето ги първите три окачени вратички на надстройката:


... и долните:

...такааа остана да изшлайфам и пребоядисам страниците, дръжките и кантовете на плоскостите от лицевата страна на гардероба :) и ето какво се получи с гардероба и скрина:








Махнахме бебешките креватчета и взехме едно красиво метално двуетажно легло :)



Аз си харесах едни цветя от Джъмбо и доукрасих стаята с тях :)




10 коментара:

BEARKIS каза...

Прекрасен резултат и уважение към творящите красота ръце!!!

Nelly's handmade каза...

По принцип хич не съм фен на бялото в интериора, но не може да се отрече, колко просторна изглежда стаята :))) Страшно добра работа си свършила, и то доста работа :)))

Miss Emerald каза...

Шапка ти свалям! Толкова труд, толкова енергия е имало, че нямам думи! Да не говорим колко много въздух, светлина, чистота, простор вкарва бялото в интериора, особено, когато става въпрос за малки пространства. Всъщност, не само за малки! Винаги внася тези елементи и на мен страшно много ми харесва!

merypoppins каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
merypoppins каза...

Прекрасен резултат! Трудът си е струвал! Много добре си се справила с преобразяването! Поздравления!!! И на мен ми предстои преобразяване на стаята, в която съм разположила хобитата си.Мислех да сменявам мебелите, но твоя вариант ми хареса доста. Дали могат мебели от ПДЧ да се боядисат с такава боя и дали трябва да се минат с шкуртка /плоскостите не са лакирани допълнително,а както се продават/.
Благодаяр предварително за консултацията:)))

Маги каза...

Страхотен работа си свършила! Стаята изглежда наистина много просторно.

Ралица Цолова каза...

Благодаря момичета!

merypoppins - трябва да минеш с шкурка внимателно повърхността, защото иначе боята няма да може да се захване, все пак повърхността е много гладка, трябва да се надраска :)А за боядисването си избери мече с власинки, аз използвах такова /пести и нанася боята равномерно/

Valchen каза...

Уау, поздравления! Чудесно си се справила с мебелите, а декорацията с цветята от Джъмбо е супер! Дори мисля да взаимствам идеята ти:))))!!!

moni joan каза...

здравейте я с какво ги боядисахте имайл лак или алкидна боя

Anna Douneva каза...

Здравей, каква боя по-точно използва (марка) ? Аз в момента правя същото в нас, но не покрива добре.

Публикуване на коментар

 
;