петък, 14 май 2010 г.

Как да шием по картичките - изонит

Изонит - това е оригинален вид декоративно изкуство, измислено от народните майстори на Англия. Английски тъкачи изобретили специален метод за сплитането на конци. Те забивали в дъска пирони и в определена последователност опъвали по тях конци. Така се получавала ажурна дантела, която използвали, за да украсят домовете си.
 
Понастоящем изкуството изонит се използва за декорация на продукти и домакински изделия, интериорна украса, за подаръци и сувенири. Със съвременните материали могат да се получат много ефектни изделия. Наред с оригиналното изпълнение на техниката за “рисуване с конци”, съществува друго направление за дизайн с тях: бродерия върху картон /плътна твърда хартия, дори СD диск/, базирана на същите методи /запълване на ъгли и запълване на окръжност и овал/.
 
Необходими са ви следните инструменти, помагала и пособия:      
- картон, молив, линия или един триъгълник, транспортир, пергел, гума, кламери или топлийки /4 бр./ Шаблони на геометрични форми, разпечатани модели с точки, ножици, една игла за шиене, игла за пробиване точки /или шило/, конци /мулине, шевни, памучни – различни цветове/.
За да се научите и разберете технологията на изонит, първо трябва да усвоите основните методи - запълване на ъгли и запълване на окръжност и овал.

Запълване на ъгъл:


Запълване на окръжност /един от начините/:

Има няколко варианта да си направите рисунка на фигурка:
 
1. Използване на готов шаблон на различни геометрични фигури, с точки по краищата на изображението. Използвайте дебел картон, на обратната му страна поставете шаблон, където искате да бъде изображението. Фиксирайте шаблона към картона, като забиете топлийки в няколко от крайните точки на изображението или ако предпочитате можете да използвате кламери. Вземете пергел, шило или просто топлийка и продупчете всяка точка от разпечатания шаблон. За да ви е лесно и удобно, когато пробивате точките, можете да си подложите картон от кашон, изолация за стена, килимче за мишка, полистирен / Styropor / или просто сгънат вестник.
 
2. Използвайте различни шаблони на геометрични форми: многоъгълници, окръжности, елипси, къдрави форми (спирали, арки, къдрици). Измислете си фигурка и пак използвайте дебел картон, на обратната му страна поставете някой от по-горе изброените шаблони, и с топлийка направете точки през равни разстояния повтаряйки формата на шаблона. Важно е да спазите едно единствено правило: от двете страни на ъглите трябва да има еднакъв брой точки. Пример: при запълване на ъгъл – на на едното рамо има 6 точки и на другото рамо също трябва да има 6 точки.

Ето и малко снимки от една моя картичка:


Иcкам да използвам тази публикация, за да благодаря на Creative за наградата, която даде на моя блог. Creative също използва техниката изонит и прави невероятни неща, можете да ги погледнете в нейния блог. 
 

А условията свързани с наградата са:
- Да сложа линк към човека, който ме е наградил;
- Да кажа къде бих искала да съм след 10 години;
- Да дам тази награда на други 10 блога.
Къде бих искала да съм след 10 години - пак тук, където съм сега, само си пожелавам, хората да са малко по-добри и да се грижат повече за нашето райско кътче наречено - планета земя.
Тепърва ще дам наградата на други блогове, за сега я давам на:
Шарени неща
 

4 коментара:

Irena каза...

Чудесен урок, много благодаря :)

Диана Пенчева каза...

Браво за изонита! Благодаря за наградата! С удоволствие ще я сложа на моя блог.

Unknown каза...

Здравейте! Много полезен и интересен урок. Но мога ли да попитам на каква точно хартия шиете и от къде да си я набавя

Unknown каза...

Здравейте
Спешно търся хора ,които изработват изонит.

Публикуване на коментар

 
;