петък, 25 ноември 2011 г.

Сладки Ала Рали

Тези сладки са толкова вкусни, че ги пиша в графата с любими вкусотийки. За рецептата - беше смел опит да видя бива ли ме в мисленето на здравословни рецепти... май се справих :)
Понеже всичко слагах на око, за това са малко странни грамажите, но все пак мерих и с везната, за да имам някакви по-точни стойности на продуктите :)

Продукти:
60 гр. бяло брашно;
110 гр. пълнозърнесто брашно /ръжено-пшенично/;
125 гр. царевично брашно;
щипка сол
60 гр. счукани орехови ядки;
15 гр. сурово тиквено семе /нарязах го с нож на едри парченца/;
2 ч.л. сусам;
кората на 1 лимон - настъргана на ситно;
90 гр. тъмна захар /Меласа Passiflora/;
2 щипки индийско орехче;
100 гр. масло /леко разтопено/;
2 яйца /размер L/;
3 прахчета ванилия;
1 ч.л. канела;
шепа сушени червени боровинки или стафиди

Начин на приготвяне:
Предварително се загрява фурната на 180гр. Пригответе си тава с хартия за печене.
Накиснете в хладка вода боровинките /стафидите/ за кратко и ги подсушете.
Смесете брашната, солта, индийското орехче, канелата и лимоновата кора. Отделно смесете разтопеното масло със захарта, към тях добавете яйцата и ванилията. Прибавете получения крем при сухата смес от брашната, добавете ореховите ядки, тиквеното семе, сусама. Омесете меко тесто /не се добавя допълнително брашно/. От тестото направете малки топчици с големината на орех, подредете ги в тавата върху хартията за печене, като леко ги сплескате с пръсти, боцнете в средата на всяка по една боровинка или стафида. Можете да направите и бисквитки от същата смес, като направите по-малки топченца от орех и ги притиснете между дланите си, за да станат с дебелина около 0,5 см. вземете една ч.л. и с връхчето й направете декоративни разрези. Печете до 15 мин.

Забележка:
Можете да добавите сушените плодове в тестото и така да оформите сладките.

2 коментара:

bejko каза...

Много добре изглеждат и ми се иска да опитам рецептата!При първа възможност ще ги забъркам!

Ivaalex каза...

Рали, може би край такива прекрасни занимания нямаш време за разни блогърски неща. Но преди много, много при теб видях едни чудесни брошки и не само тях и някак бяха за мен старт да почна да мисля така ефирно и красиво. Благодаря. Ако имаш време и желание ела от другата страна на дъгата за да вземеш и споделиш седем важни неща, или може би не толкова важни, но обичани. Поздрави Ива.

Публикуване на коментар

 
;