сряда, 21 ноември 2012 г.

Кифли с мармалад


Всяка сутрин си взимам закуска от една баничарница покрай работата. Там правят малки кифлички с ябълков мармалад. Толкова ми се усладиха, че започнах да си купувам по 4-5 кифлички :) Така се роди идеята да взема да си приготвя сама кифлички, за да ги напълня с достатъчно мармалад /а не както е в тези, които купувам - кифли с мармалад, без мармалад :)/
За съжаление не успях да намеря ябълков мармалад, за това си купих шипков, който не е кой знае какъв на вкус, но в кифличките е перфектен :)
До сега не бях правила кифли и снощи потърсих рецепта в нета, имаше най-различни с козуначено тесто, с прясно мляко, с кисело, без мляко... но най-лесна ми се стори рецептата от блога на Руми:

Продукти:
1 кг брашно
550 мл топлa вода
200 мл олио
2 супени лъжици суха мая
4 супени лъжици захар
1 супена лъжица сол
мармалад за пълнеж
малко захар на кристали за поръсване отгоре

Имах останало пълнозърнесто брашно /около 250гр./ към него добавих бяло брашно до 1кг. В отделен съд си затоплих водата и добавих към нея 3 пакетчета суха мая и 2 с.л. захар, разбърках и оставих около 10 мин. да  шупне. През това време си направих кладенче в брашното и приготвих миксера с бъркалките за тесто. След това добавих във водата и останалата захар, а към брашното поръсих солта. Започнах да добавям по малко от водата към брашното, бъркайки с миксера, така се получи меко тесто, което помесих и на ръка, добавих малко по малко и олиото отново докато меся. Оставих тестото в голяма купа и го захлупих с капак, сложих го на топло, за да втаса. След като си удвои обема отново размесих и разточих на руло, което разрязах на 16 равни части, наредих ги върху домакинско прозрачно фолио и ги завих с него така че да не влиза въздух и да не изсъхва тестото. Пуснах да се загрява фурната на 170 градуса по Целзий. Всяка една част от нарязаното тесто оформих на топка, която разточих на кръг с дебелина около 0,5 мм., сложих мармалад /около 3 ч.л. една до друга/ в единия край на кръгчето и покрих с края на тестото, затискайки го с пръсти, така че да не изтече мармалада при печенето, след това навих на руло и така всяка една от топките. Поставих кифличките в тава върху хартия за печене, завивайки им крайчетата, за да се получи извита форма като сърп.
Изпекох до зачервяване, след което поръсих кифличките с вода и захар и завих с чисти кърпи.


 Със същото тесто направих и солени кифлички /нищо че има 4 с.л. захар, аз обичам сладко и солено/ За тяхна плънка настъргах на едро кашкавал и сирене и по същия начин изпекох до зачервяване. След изпичането просто поръсих с вода и покрих с кърпи, а Руми предлага да се намажат със смес от малко сол, вода и олио.



Отне ми около 3 часа, за да направя кифличките :) станаха 8 кифли с мармалад и 8 с кашкавал и и сирене. Още докато бяха топли изядохме половината кифли с мармалад, а сутринта като станах, за да ги снимам се оказа, че няма почти нищо за снимане :) Кифличките са страшно мекички и божествено вкусни!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 
;